Pellets kopen

Hoe werkt een pelletkachel?

Een pelletkachel is bijzonder gebruiksvriendelijk. Een druk op de knop en de kachel doet de rest. In de pelletkachel zelf zit een klein reservoir waar u ruimschoots 10 kg pellets in op kunt slaan. U dient het reservoir iedere twee tot drie dagen bij te vullen, afhankelijk van uw stookgedrag. Lucht en een gloeispiraal zorgen ervoor dat de pellets in de vuurkorf ontbranden (automatische ontsteking).

Een pelletkachel is volautomatisch. Net als bij een gasgestookte ketel stelt u de temperatuur in op de thermostaat. De kachel bepaalt vervolgens zelf hoeveel pellets hij daarvoor uit het reservoir moet halen. Een wormschroef bevoorraadt de vuurkorf vanuit het reservoir. Deze schroef gaat sneller of langzamer draaien en regelt zo de hoeveelheid pellets die in de vuurkorf vallen. Bij een pelletketel worden de pellets met een slang uit het reservoir gezogen.

De ingebouwde thermostaat houdt de temperatuur in de gaten en sluit de kans op CO2-vergiftiging uit. U kunt de temperatuur zelfs programmeren voor een hele week vooruit of de pelletkachel bijvoorbeeld ’s ochtends automatisch laten starten zodat het al warm is wanneer u opstaat. En met een afstandsbediening erbij kunt u de kachel vanuit uw luie stoel bedienen. Dit is ook ideaal wanneer u minder mobiel bent.

Nauwelijks rook en as

Een geluidsarme ventilator blaast de warmte de kamer in, rookgassen worden afgevoerd via een speciaal rookgaskanaal. Doordat er weinig rook vrijkomt, zult u dit ook niet ruiken in uw huis.

Tijdens de verbranding wordt nauwelijks as geproduceerd (0,7%), maar dat wat er is wordt opgevangen in het reservoir. U dient dit zelf te verwijderen. Schoorsteenbranden komen dan ook nauwelijks voor bij pelletkachels. Er wordt zo weinig as geproduceerd omdat het gerecyclede hout weinig vocht bevat. Droog hout wordt warmer en brandt schoner op.

Speciale sensoren voorkomen oververhitting. Wanneer de pellets niet goed verbranden, zal de kachel dit aangeven of vanzelf uitgaan.