Pellets kopen

Brandstofkostenbesparing

Alternatieve energie is een hot item. Jarenlang kregen wij in Nederland het gas vrijwel voor niets. Nu het veel duurder is, loont het om te kijken naar duurzame alternatieven. Pellets zorgen voor een gegarandeerde brandstofkostenbesparing. Een gemiddeld gezin met een gemiddelde woning verbruikt bij een gemiddelde winter ongeveer 3.000kg pellets per jaar. Een pelletkachel verbruikt tussen de 0,6 en 2kg pellets per uur, afhankelijk van factoren als isolatie, warmtebehoefte en of u een pelletkachel of pelletketel heeft bijvoorbeeld. 3.000kg staat dus gelijk aan 1.500 tot 5.000 uur stoken. Bij een goede pelletkachel staat 1,7kg pellets gelijk aan 1m3 gas. In onderstaande tabel ziet u hoeveel geld stoken op pellets u bespaart:

Een rekenvoorbeeld:

U gebruikt 1.765m³ gas per jaar, tegen een gemiddelde gasprijs van € 0,65 incl. BTW per m³. Dit kost u:€ 1.147,25 incl. BTW
Om dezelfde energiewaarde te bereiken gebruikt u 3.000 kg bruine pellets (300 zakken van 10 kg à € 2,30 per zak incl. BTW, af fabriek, bij afname van 3 pallets tegelijk). Dit kost u slechts:€ 690,00 incl. BTW
UW VOORDEEL€ 457,25 incl. BTW

Het stoken met pellets is 40-60% goedkoper dan stoken met aardgas of stookolie. Prijzen van aardgas en stookolie blijven bovendien de laatste jaren stijgen en hier geldt natuurlijk ook het risico dat deze fossiele brandstoffen een keer op zijn.

Een pelletkachel zelf is een hele investering, maar met de huidige brandstofprijzen heeft u deze naar verwachting binnen 5 jaar terugverdiend. Stijgen de brandstofkosten nog harder dan wordt de terugverdientijd uiteraard minder. Pellets zijn in de zomer bovendien goedkoper dan in de winter, dus wanneer u voortijdig pellets inslaat, bespaart u daarmee ook geld.